Skip to content
Bra att veta för dig som ny förälder

Första tiden med nyfött barn

När ditt barn är nyfött kommer du oftast få ett besök av oss på ditt BVC efter ungefär två veckor. Här är några av ämnen vi då samtalar om - läs gärna igenom som tips på saker som är bra att veta som nybliven förälder.
Nyfödd och BVC Nyfödd och BVC

Vad vi pratar om vid de första BVC-besöken

Flaskmatning bebis

Att amma är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning ger också närhet och trygghet för barnet. Det är vanligt att det känns lite ovant och osäkert i början.

Många nyblivna föräldrar är osäkra på om barnet får tillräckligt med mat, men detta följer vi tätt då ni kommer så ofta till oss i början.

Alla mödrar kan inte amma och vill inte amma och det respekterar vi. Vi stöttar dig oavsett hur du väljer att mata ditt barn, ger dig gärna amningsråd och råd kring flaskmatning.

Amning och flaskmatning
Flaskmatning bebis

Att amma är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning ger också närhet och trygghet för barnet. Det är vanligt att det känns lite ovant och osäkert i början.

Många nyblivna föräldrar är osäkra på om barnet får tillräckligt med mat, men detta följer vi tätt då ni kommer så ofta till oss i början.

Alla mödrar kan inte amma och vill inte amma och det respekterar vi. Vi stöttar dig oavsett hur du väljer att mata ditt barn, ger dig gärna amningsråd och råd kring flaskmatning.

Det nyfödda barnets mage

Ett nyfött barns mage är väldigt liten och inte van att ta hand om mat. Då kan det knipa i magen och göra ont.

Barnet som har ont i magen kan visa detta genom att vara orolig vid bröstet så som att vrida på sig och kanske gny lite.

Låt gärna barnet fortsätta att äta även om hen verkar orolig. Det kan hjälpa barnet att prutta eller bajsa, vilket kan göra att magknipet försvinner.

Hjälp med att rapa

Många barn behöver rapa efter måltid då barnet gärna suger luft. Du kan lägga upp barnet mot din axel och på så sätt hjälpa luften att komma upp. Luft som sväljs ner och inte kommer upp via en rap måste ut andra hållet och luft i tarmar gör ofta ont och det är en längre väg att bli av med luften det hållet.

Det är också vanligt att mycket små barn kräks i samband med att de äter. De kan också småkräkas när de rapar.

Om barnet kräks lite eller mycket, fortsätter att bajsa och gå upp i vikt är vi sällan oroliga för.

Tillväxt

Det nyfödda barnet växer mycket under de första veckorna och om det inte gör det behöver ni komma lite oftare för extra tillväxtkontroller.

Andning hos nyfött barn

Barn andas oregelbundet när de är små. Det kommer vanlig andning, ett längre andningsuppehåll och sedan snabbare andning.

En del barn kan låta rossliga och då är det vanligtvis lite mat eller snor som ligger i den lilla näsborren. Du kan försiktigt skölja med Natriumklorid som du köper på ett apotek.

Kiss och bajs
BVC för prematurt födda barn

Barn kissar oftast efter varje matning men också gärna när blöjan tas av. Vanligen bör barn kissa 6–8 gånger/dygn.

Avföringen är första dagarna svart i färgen (kallas för barnbeck) för att sedan bli gult. Konsistensen är vanligen från skånsk senap till keso. Viss avföring kan vara grön.

Barnets hud

Det är bra att titta på barnets hela kropp dagligen för att upptäcka om huden är irriterad eller om det finns utslag.

Det är inte ovanligt att barn som föds i fullgången tid är torra och ibland ömsar skinn och då framför allt på händer och fötter.

Läs mer i artikeln “Små barn och deras hud”

Naveln

När ett nyfött barns navelsträng klipps av blir det kvar en liten stump i naveln. Den torkar av sig själv och ramlar sedan bort.

Det är viktigt att barnets navel hålls ren. Därför kan du tvätta med vanligt vatten på en bomullspinne eller använda ditt finger och sedan torka torrt.

Någon dag innan navelstumpen faller bort är det inte ovanligt att det kommer en stark stickande lukt. Det betyder inte att det är en infektion. Det kan också blöda från navelstumpen när den börjar lossna eller när den fallit av.

Tvätta naveln med tvål och vatten om den ser kladdig ut eller om det har kommit blod. Torka sedan torrt och lufta ordentligt.

Om huden i eller runt navel är röd eller svullen eller om det kommer en gul illaluktande vätska från naveln vill vi att du hör av dig till BVC eller till er vårdcentral.

Infektioner

Nyfödda barn är extra känsliga för virus och bakterier. Fullgångna barn har oftast fått mycket antikroppar under senare delen av graviditeten men då näsan är liten och barnet känsligt behöver små barn skyddas.

Detta gör du med god handhygien, undvika stora folksamlingar, vara restriktiv med att träffa förskolebarn som inte tillhör familjen.

Infektioner som ditt barn tidigt kan få är svampinfektion i munnen. Det ser ut som en vit beläggning och börjar ofta på tungan och kan sprida sig till kinder och läppar. Det går oftast över utan behandling,

Även du som ammar kan få svamp på bröstvårtorna eller kan svampen komma på flaskan som barnet äter från. Om barnet är besvärat vid måltid eller om du som mamma får stickande eller kliande bröstvårtor vill vi du hör av dej till oss. Svamp kan även komma i underlivet på ditt barn som en rodnad och ibland kan det lukta surt.

Infektioner i nagelband som visar sig som en rodnad, svullnad och ibland kommer var. Det går bra att göra ett omslag med alsollösning 2 gånger/dag och sedan smörja med mjukgörande.

Sömn
Nyfödd, BVC Matteus

Barnet sover vanligtvis 18–22 timmar/dygn. Barnet ska själv vakna för att äta, för att den vill vara i famnen och få närhet eller för att blöjan behöver bytas.

Sova på rygg, leka i magläge

Magträning på golv, mot vuxens bröstkorg, på skötbord, mot ben är något vi pratar mycket om och som vi önskar ni tar tid för varje dag.

Några minuter när barnet är en vecka till längre stunder och flera gånger dagligen när barnet passerat en månad. Att ligga vaken på mage stimulerar barnet huvudkontroll och dess motorisk utveckling.

Det är lättare för barnet att acceptera magläge om du börjar tidigt.

D-vitamin

Små barn får inte tillräckligt med D-vitamin från maten.

För lite D-vitamin kan göra att barnets skelett inte utvecklas som det ska. Alla barn behöver tillskott med 5st D-droppar varje dag under de första två åren.

D-vitamin är gratis för alla barn och delas ut på BVC.

När barnet skriker

Kan det vara hunger, magont, lugn och ro, vara nära, smutsig blöja? Ibland lugnar sig barnet om du tar upp det, att hen får lyssna på dina hjärtljud, ibland hjälper en sång, ibland en lugnande hand på bröstkorgen, en promenad.

Vi alla reagera olika på barnskrik. Det är lätt att känna sig ledsen och otillräcklig om barnet inte lugnar sig. Om ditt barn fortsätter att skrika – vad som än händer får du aldrig skaka barnet då barnet huvud är känsligt.

Däremot går det bra att lägga barnet på en säker plats och gå i väg och lugna sig med ett glas vatten och sedan börja om, eller bytas av om någon annan är hemma.

Alkohol och tobak

Barn till rökande mödrar får nikotin via bröstmjölken. Nikotinet på verkar barnets sömn. Passiv rökning kan också påverka barnet.

Även kläder som har spår av nikotin. Mors eller fars lukt blir också annorlunda. Likaså luktar också föräldrar annorlunda om de druckit alkohol. Bröstmjölken smakar sämre vilket kan göra att barnet äter sämre om modern dricker under pågående amning. Det tar ca 2h/glas alkohol (4h för 2 glas, 6h för 3 glas) att förbrännas innan bröstmjölken blir fri från alkohol. Barnet kan också känna av att föräldern beter sig annorlunda efter intag av alkohol.

Kommunikation och samspel

Barnet älskar att höra din röst, titta på dig och följa det du gör. Både när du har barnet i famnen och när det är på skötbordet.

Det lilla barnet har korta stunder av vakentid och då är det bra att passa på i samband med exempelvis blöjbytet. Ofta är det ett lagom avstånd för barnet att se ditt ansikte på. Att ge lagom mycket stimulans är viktigt, och stimulans för den ålder ditt barn är i.

Vid varje besök hos oss på Barnens Meliva BVC önskar vi ge dig som förälder möjlighet att tala om det som är fint och roligt med just ditt barn, men också ta tid för det som oroar och bekymrar dig.

Vill du prata med oss inför ett kommande besök, eller ställa frågor om något som du funderar över kring ditt barn eller din roll som förälder?

I appen Meliva Sverige kan du chatta direkt med oss på Barnens Meliva BVC. Du som är ny användare skapar enkelt ditt kostnadsfria konto med Bank ID.

Ladda ned appen Meliva Sverige till din Iphone eller Android, eller logga in direkt via webbläsaren (knappen nedan).

Logga in