Skip to content

Meliva-vårdcentraler i Uppsala i topp för tillgänglighet

I en granskning av Uppsala Nya Tidning (UNT) hamnar flera Meliva-vårdcentraler i topp när det gäller hur snabbt patienterna får hjälp.

Det är SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som löpande sammanställer statistik över hur stor andel av patienter som får tid hos vårdcentralen inom 3 dagar. I en nyligen publicerad sammanställning hamnar Meliva vårdcentral Kungshörnet och Meliva vårdcentral Ekeby på plats 3 respektive plats 6 över Uppsalas mest tillgängliga vårdcentraler. Även Meliva vårdcentral Aros hamnar på övre halvan i tillgänglighetsrankingen.

Uppsalas nyaste vårdcentral – Meliva Lindbacken – är inte med i sammanställningen hos UNT då den öppnade under den granskade perioden (augusti-oktober 2023). Men baserat på statistik för november 2023 hamnar Meliva Lindbacken till och med ännu högre än sina systervårdcentraler i Uppsala, med en tillgänglighet på över 90%!

Meliva i Uppsala – tillgänglighet november 2023

Meliva Lindbacken: 95%
Meliva Kungshörnet: 85%
Meliva Ekeby: 82%
Meliva Aros: 66%

Siffrorna ovan är för SKR:s definition av medicinsk bedömning i primärvården:

En person som kontaktar primärvården för ett nytt eller försämrat hälsoproblem har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar. Bedömningen ska göras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Källa: UNT.se 2024-01-04 och SKR

Melivas vårdcentraler i Uppsala