Skip to content

NPF-diagnoser

NPF - neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

NPF står för “neuropsykiatrisk funktionsnedsättning”, och är vanliga hos både vuxna och barn. Nedan kan du läsa om några av de vanligara diagnoserna, som Meliva Psykologi kan hjälpa dig utreda genom våra privata utredningar.

Vad innebär neuropsykiatriska funktionsnedsättningar?

NPF är en samlingsbeteckning för olika diagnoser som påverkar hjärnans funktion och hur en person interagerar med omvärlden. De vanligaste NPF-diagnoserna är:

  • ADHD (uppmärksamhetsstörning med eller utan hyperaktivitet)
  • AST (Autismspektrumtillstånd)
  • DCD (utvecklingskoordinationsstörning)

En NPF-diagnos innebär att en person upplever varaktiga svårigheter med vissa kognitiva och/eller sociala funktioner. Det kan inkludera problem med uppmärksamhet, impulskontroll, sociala interaktioner, kommunikation och motorik.

Hur får man en NPF-diagnos?

Diagnosen ställs vanligtvis av en specialist inom neuropsykiatri, psykologi eller psykiatri. Utvärderingen kan innefatta kliniska observationer, intervjuer med personen och deras närstående, samt användning av standardiserade bedömningsverktyg och tester.

Diagnosprocessen syftar till att identifiera de specifika svårigheterna och behoven hos individen för att kunna erbjuda lämplig support och intervention.

En NPF-diagnos innebär inte nödvändigtvis en enhetlig upplevelse för alla individer, eftersom symtomen och graden av påverkan varierar betydligt. Det är viktigt att förstå att varje person med en NPF-diagnos är unik och kan ha olika styrkor och svårigheter. Därför är individuellt anpassade stödåtgärder och interventioner avgörande för att främja trivsel och funktionalitet.

Meliva erbjuder möjligheten att beställa privata neuropsykiatriska utredningar, för både barn och vuxna.

Kvinna, hälsa

ADHD

ADHD påverkar förmågan att vara uppmärksam och kontrollera impulser. Vanliga symtom omfattar svårigheter att sitta stilla, glömska och ha svårt att organisera uppgifter. Diagnosen ställs oftast genom en klinisk bedömning baserad på symtomen och deras påverkan på vardagen. Skolan och arbetsplatsen kan också ge viktig information.

Autism (autismspektrumtillstånd)

Autism, eller “AST”, påverkar hur en person kommunicerar och samspelar med andra. Det kan vara svårt att förstå sociala signaler och ha begränsade intressen. Diagnosen görs oftast genom observation och intervjuer med patienten och deras familj. Utvecklingshistoria och beteendeanalys är viktiga delar för att identifiera symtom.

Privata utredningar

Intellektuell funktionsnedsättning

En intellektuell funktionsnedsättning innebär att en person har svårigheter med inlärning, förståelse och att lösa problem. Det kan påverka hur snabbt och effektivt någon lär sig nya saker.

För att undersöka en intellektuell funktionsnedsättning tittar experter på hur en person tänker, lär sig och använder information. Det inkluderar att tala med personen, observera deras beteende och ibland använda tester för att mäta olika färdigheter.

Utredningen syftar till att förstå personens styrkor och svårigheter samt vilken typ av stöd och anpassningar som kan vara mest hjälpsamma. Det är viktigt att göra utredningen på ett känsligt och respektfullt sätt för att förstå och stödja personen på bästa möjliga sätt.

Annat som kan komma fram i en utredning, som påverkar ditt fungerande

Ångest
Ångest är en känsla av oro, rädsla eller obehag som kan vara antingen diffus eller kopplad till specifika situationer. I vardagen kan ångest göra det svårt att koncentrera sig, sova ordentligt och utföra vardagliga uppgifter. Människor med ångest kan undvika vissa situationer för att minska sin oro, vilket kan begränsa deras dagliga aktiviteter och interaktioner.

Depression
Depression är en mental hälsostörning som påverkar känslor, tankar och handlingar. I vardagen kan depression leda till en känsla av hopplöshet och brist på motivation. Personer med depression kan uppleva svårigheter att klara av arbete, skola och sociala relationer. Vardagliga aktiviteter som vanligtvis ger glädje kan kännas betungande och tröttsamma för dem.

Trauma
Trauma uppstår när en person upplever en överväldigande händelse som hotar deras fysiska eller emotionella välbefinnande. I vardagen kan trauma leda till återkommande och obehagliga minnesbilder, mardrömmar och en ökad känslighet för stress. Människor som har upplevt trauma kan ha svårt att skapa och bibehålla nära relationer och kan vara hyperalerta eller undvikande i vardagliga situationer.

Social utsatthet
Social utsatthet, eller påverkan på måendet till följd av relationell stress som vid till exempel mobbning eller andra typer av otrygga relationer, refererar till när en person känner sig isolerad eller exkluderad från samhället. Det kan påverka vardagslivet genom att skapa känslor av ensamhet och förlust av samhörighet. Individer som upplever social utsatthet kan känna svårigheter att skapa och upprätthålla relationer, vilket i sin tur kan påverka deras psykiska och fysiska hälsa negativt.

Utredning av NPF

Vänd dig till din vårdcentral eller till skolhälsovården om du har frågor kring dessa diagnoser, för dig själv eller för ditt barn. Du kan vid behov få hjälp med remiss till specialistvården för utredning eller behandling.

Via Meliva kan du också själv beställa en privat utredning av ADHD eller autism.

Vill du fördjupa dig mer rekommenderar vi Region Stockholms habilitering.se – fakta och råd.

Är du intresserad av en NPF-utredning? Beställ en första konsultation hos Melivas specialister.

Läs mer