Skip to content

Ompröva ADHD-diagnos eller autismdiagnos

Omprövningen av en tidigare ställd neuropsykiatrisk diagnos kan vara relevant i olika situationer.

Samtal vid utredning av psykolog, Meliva

Kan man “ta bort diagnos”?

En del personer med tidigare ställda diagnoser av bland annat ADHD eller autism undrar om det är möjligt att “ta bort en diagnos”. Svaret är ja; en diagnos kan “tas bort” men det föregås i så fall alltid av en utredning och omprövning, enligt noggranna riktlinjer och metoder.

Exmpel på när diagnos kan omprövas

Här är några möjliga scenarier där en omprövning kan vara viktig:

  1. Förändringar i symtom: Om det har skett förändringar i personens symtom eller beteende som inte överensstämmer med den befintliga diagnosen, kan det vara lämpligt att ompröva och se om det finns behov av en annan, eller ytterligare, diagnos.
  2. Utvecklingsförändringar: Speciellt hos barn och ungdomar kan neuropsykiatriska tillstånd visa sig på olika sätt under olika stadier av utvecklingen. En diagnos som var korrekt vid ett tillfälle kan behöva omprövas om nya aspekter av utvecklingen uppstår.
  3. Behov av ytterligare utvärdering: Ibland kan en mer omfattande eller specialiserad utvärdering vara nödvändig för att tydligare förstå individens behov och möjligen justera den tidigare diagnosen.
  4. Förändring i livssituation: Livsomständigheter kan förändras över tid, och dessa förändringar kan påverka hur en neuropsykiatrisk diagnos manifesterar sig. Det kan vara relevant att ompröva diagnosen om det har skett betydande förändringar i livssituationen.
  5. Respons på behandling: Om en individ har genomgått behandling och det finns frågor om effektiviteten eller om det finns nya symptom, kan en omprövning vara nödvändig för att justera behandlingsplanen.
  6. Önskan om tydligare förståelse: Ibland vill individen eller vårdgivaren ha en djupare och mer nyanserad förståelse av den neuropsykiatriska profilen. En omprövning kan ge ytterligare insikter.

Varje person – och utredning – är unik

Det är viktigt att notera att varje individ är unik, och behovet av omprövning kan variera. Om du eller någon annan överväger en omprövning av en neuropsykiatrisk diagnos är det bäst att diskutera det med en kvalificerad vårdgivare för att få personlig och relevant rådgivning baserat på den specifika situationen.

Funderar du själv på en omprövning av exempelvis en ADHD-diagnos, eller en autismdiagnos? Läs mer om hur du privat kan beställa en utredning som omprövar en tidigare ställd diagnos.

Vill du fördjupa dig mer rekommenderar vi Region Stockholms hemsida habilitering.se – fakta och råd.

Boka konsultation

Vill du beställa en privat utredning för att ompröva en diagnos? Boka en första konsultation hos Meliva Psykologi (vuxen) eller Barnspecialisterna (barn).

Boka